Prirodni dodaci prehrani i zdravlje: povratak počecima

U dinamici života vremena u kojem živimo, ali i u trendovima u prehrani svjedoci smo drastičnih promjena. Nakon velikih tehnoloških dostignuća koje je čovječanstvo postiglo, na cijeni je sve više – jednostavnost, cjelovitost i vraćanje počecima._v1wbpxltt8-katerina-pavlickova

U pogledu prehrane i dodataka prehrani, uz svu sofisticiranost koju moderna tehnologija i dostignuća nude, posebno su u posljednje vrijeme na cijeni ona hrana i pripravci – koji njeguju princip cjelovitosti. Umjesto višedesetljetnog redukcionističkog pristupa u kojem se ljude upozorava na važnost određenog vitamina ili makronutrijenta, do izražaja sve više dolazi integrativan holistički pristup. Drugim riječima, nijedan vitamin ili mineral nije dovoljan sam za sebe, već oni koegzistiraju o određenom međusobnom biokemijskom okruženju, pri čemu su potrebni kofaktori.

Dodaci prehrani posebna su priča, i oni imaju svoju evoluciju. Često su osporavani od strane službene medicinske struke, i do ne tako davno isticali su se samo oni dodaci prehrani koji sadrže jedan ili kombinaciju nekoliko izoliranih vitamina i(li) mineralnih tvari. Dok takvi imaju svoju terapijsku primjenu, oni tradicionalni, takozvani „prirodni dodaci prehrani“ i pripravci godinama nisu dobivali tu zasluženu pažnju. Temeljeni na znanju i vještinama prikupljenima generacijama, zaslužuju pozornost pod određenim kriterijima.

Prije svega, što su to prirodni dodaci prehrani? Ovu kategoriju nije lako definirati, no prirodni dodaci prehrani dobivaju se direktno, i to uglavnom iz biljnog materijala bez primjene kemijskih agenasa i dodavanja tvari koji stabiliziraju, mijenjaju ili konzerviraju nastali pripravak. Pritom, pri njihovoj proizvodnji i formulaciji nerijetko vlada „princip prirodnog kaosa”.  Drugim riječima, priroda je podesila omjere biološki aktivnih tvari u samom biljnom materijalu nakon određenih prirodno uvjetovanih procesa. Takav princip oslanja se na počelo da u različitim fazama rasta ili transformacijama biljke  prirodno nastaju različite biološki aktivne hranjive tvari i nutrijenti. Te prirodne i nastale tvari pritom nisu izolirane, već su u uvjetima složenih biokemijskih reakcija i okoliša u međusobnoj sinergijskoj interakciji. Rezultat: poboljšano djelovanje prirodno prisutnih tvari.

Prirodni dodaci prehrani sadrže uz nutrijente i ostale popratne tvari iz izvornog supstrata: biljne enzime, koenzime, kofaktore, biokatalizatore… Prednost takvih dodataka prehrani može biti bolja podnošljivost prilikom primjene krajnjeg proizvoda, i smanjena vjerojatnost predoziranja. Naime, mnogi prirodni dodaci prehrani ne sadrže visoke koncentracije vitamina ili mineralnih tvari, već one količine koje djeluju sinergijski.

No, prilikom odabira prirodnog dodatka prehrani, važno je da se sam proces proizvodnje odvija u kontroliranim uvjetima koji osiguravaju visok stupanj sigurnosti za korištenje i zdravstvene ispravnosti i kontrolu kvalitete krajnjeg proizvoda.  Time se smanjuje mogućnost neželjenog učinka ostalih tvari koje mogu ostati neidentificirane.

Plazmolizirani biljni kvasac jedan je od takvih dodataka prehrani, koji iskazuje svu snagu i potencijal prirode. Iskazuje moć jednostaničnog organizma kvasca, koji u suradnji s biljkama prerasta u moćnu sinergijuhome-06. Središte plazmoliziranog biljnog kvasca je čuveni Saccharomycescerevisiae, stanica pekarskog kvasca, poznata u znanstvenim krugovima, po svojem vrlo eksploatiranom genomu. No, S.cerevisiae je ujedno i riznica mikro i oligonutrijenata, biološki aktivnih tvari. On dokazuje kako mala stanica može biti središte snažne biotehnološke transformacije, naročito kad se udruži s biljnim vrstama koje mu služe kao supstrat za rast. U sebi čuva ogroman biološki potencijal. U staničnoj tekućini kvasca sadržani su tako: glutation, selenom obogaćene amino kiseline, proteini i peptidi, nukleotidi te vitamini, kao i antioksidansi i hranjive tvari koje nastaju tijekom procesa fermentacije (kada do nje dođe). U frakciji stanične stijenke nalaze se glukani, a u staničnoj membrani vitamin D2. Sve su to nutrijenti koji mogu blagotvorno djelovati i na imunosni sustav.

Zaključno, valja osvjestiti kako u ojačavanju vlastitih imunosnih snaga, kao i prilikom uvođenja dodataka prehrani i intervencija jačanja organizma, treba češće posegnuti za prirodnim rješenjima. No, onim rješenjima za koje postoje i znanstveni dokazi, duga tradicija primjene te provjereni  i ujednačeni proces proizvodnje. Na taj način smo sigurni kako pripravak djeluje, i da nema neželjenih nuspojava na zdravlje.

 

Nenad Bratković

magistar nutricionizma

univ.magistarfitofarmacije i dijetoterapije

NutriKlinikadijetoterapija i sportska prehrana

www.nutriklinika.com

NutriConsult d.o.o.

www.facebook/NenadBratkovicNutrition

Facebook
PINTEREST