LAGANA PREHRANA HLADI ORGANIZAM

Ljeto je po mnogočemu posebno godišnje doba. cereal-898073_1280Topli i sunčani dani traju iznimno dugo, pa smo aktivni 2/3 dana. Noći su pak uglavnom ugodne, dok buđenja sunčanim jutrima pune organizam energijom na poseban način.

Nakon svih dnevnih obaveza, slobodno vrijeme volimo uglavnom provoditi vani, ili boraviti u prirodi. Ako smo ipak u kući, ugodna predvečerja, i još ugodnija jutra uživamo provoditi na terasama naših kuća i stanova. Kako nemamo svi privilegiju posjedovati vrtne, odnosno vanjske kuhinje, većinu slobodnog vremena ne želimo provoditi u zatvorenoj kuhinji, stoga je bitno optimizirati vrijeme pripreme hrane.  Pritom se ne želimo odricati luksuza zdrave, nutritivno uravnotežene, ukusne prehrane.

Apsolutan imperativ zdrave prehrane je sljedeći: kada je god moguće, konzumirajte sezonske namirnice, bilo kao bazu ili kao dodatak, tj. prilog obrocima. Nutricionistički gledano, ljetna prehrana nudi obilje raznolikih antioksidanasa, “usputnu” hidraciju, iznimno puno vlakana, a ako se u obrok ukomponiraju i namirnice bogate bjelančevinama i preporučljivim tipom masnih kiselina, možemo u tih nekoliko tjedana slijediti “anti-age”, protuupalnu prehranu koja poboljšava kvalitetu života.

Jutro ne treba uvijek započinjati namazima ili zaslađenim žitaricama, već doručak možemo kombinirati između nekoliko stalnih i nama omiljenih menua. Također, “bježanje” od namirnica koje sadrže bjelančevine završava obično s napadajima gladi, nemogućnošću mršavljenja ili pak održavanja optimalne tjelesne težine. Sezonsko povrće bogato je tzv. “vezanom vodom” pa tako jedući dinje, borovnice, papriku ili rajčice ujedno i rehidriramo organizam.

Pravilna hidracija ne samo da omogućava oporavak i prirodne procese detoksikacije, već daje i konkretne rezultate, poput bolje i redovitije probave, ljepša kože, izostanak glavobolje. Hidracija ujedno omogućava podršku tijelu da se “ohladi” i da sačuva volumen krvi. Naime, znojenjem ne gubimo samo vodu iz organizma, već i vrijedne minerale (elektrolite), od kojih se ističu kalij, magnezij te natrij. Upravo su magnezij i kalij kritične mineralne tvari na koje se trebamo usredotočiti pa preporučujemo obroke koji vam omogućavaju adekvatan prehrambeni unos kalija, ali i magnezija.

Nenad Bratković
magistar nutricionizma
univ.mag.pharm.
NutriKlinika
nutricionističko savjetovalište

Facebook
PINTEREST