KAKO DOSKOČITI SLABOKRVNOSTI NA PRIRODAN NAČIN

Žene su po mnogočemu nježniji spol; kako_doskociti_slabokrvnostiveć od pojave prve menstruacije izloženije su većem gubitku željeza od muškaraca. Jednako tako i djeca su izložena gubitku željeza zbog brzog rasta i razvoja, ali i prehrane manjkave željezom.

Obzirom na dinamične životne cikluse, potrebe organizma za nekim nutrijentima, poput željeza, bivaju tako povećane primjerice u trudnoći – najosljetljivijem životnom razdoblju žene. Cjelovitiji pristup liječenju i prevenciji anemija podrazumijeva dijetoterapijski pristup. On obuhvaća „osposobljavanje“ organizma, primarno probavnog sustava, kako bi organizam željezo iz hrane i dodataka prehrani adekvatno mogao zaprimiti i iskoristiti. Takav sinergijski pristup u prehrani oslanja se i na fitoterapiju; zajedničkim djelovanjem prirodno prisutnih tvari u različitim namirnicama uz primjenu biljnih namirnica i dodataka prehrani omogućavaju se bolji rezultati kod liječenja i prevencije anemije.

Kombinacijom bobičastog voća te nutritivno punovrijednog povrća, poput cikle bogate karotenoidom betalainom, folnom kiselinom, polifenolima, vitaminom C i ostalim fitonutrijentima omogućavate bolju raspodjelu i iskorištavanje željeza iz prehrane. U nedostatku realnih mogućnosti da se princip punovrijedne prehrane uvijek ispoštuje kroz ciljane namirnice i raznoliku prehranu, preporuka nutricionista su prirodni funkcionalni sokovi bez dodanih šećera i bogati fitonutrijentima.

Nenad Bratković
magistar nutricionizma
univ.mag.pharm.
NutriKlinika
nutricionističko savjetovalište

Facebook
PINTEREST