Čokoladna krema s peperoncinom,
cvijetom soli i maslinovim uljem leccino
Sastojci za 6 osoba:
150 g VIVANI tamne čokolade 70%
½ litre mlijeka
2 žumanjka
30 g škroba
115 g šećera
1 jušna žlica putra
4 peperoncina (po mogućnosti različite boje)
Fleur de sel (cvijet soli) by Solana Nin
Maslinovo ulje leccino
Priprema:
Na pari otopite tamnu čokoladu. Držite na toplom da ostane tekuća dok ne pripremite ostatak.
U pola litre mlijeka, dodajte šećer. Grijte na laganoj vatri, povremeno miješajući.
U međuvremenu izmutite dva žutanjka.
U šalici s 1 dcl hladnog mlijeka, izmutite škrob. Pazite da se otope sve grudice. Zatim sve dobro izmiješajte sa žutanjkom.
Kad je mlijeko skoro doseglo temperaturu vrelišta (ne dozvolite da zakuha!) laganim mlazom dodajte oko 1,5 dcl vrućeg mlijeka sa šećerom smjesi žumanjka i škroba da se temperira uz neprestano miješanje.
Zatim sve pomiješajte s ostatkom mlijeka i na laganoj vatri neprestano miješate dok se smjesa ne zgusne.
Kad se zgusnula, ugasite vatru i laganim mlazom dodajte čokoladu neprestano miješajući dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Dodajte jušnu žlicu putra i dobro promiješajte te zatim ulite podjednake porcije u keramičke zdjelice.
Pokrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi.
Isjeckajte na sitno svježe ljute papričice i njima pospite kremu kada se ohladi.
Dodajte oko jednu jušnu žličicu maslinovog ulja.
Neposredno prije serviranja na stol, dodajte na vrh mali prstohvat cvijeta soli (nemojte pretjerati naravno). Ovo morate učiniti neposredno prije serviranja kako se sol ne bi istopila.