U suradni s Tamarom s bloga What`s for dessert? donosimo vam jesenski recept za crumble.
Sjećate se izreke “ne miješaj jabuke i kruške”? A pjesmice “jabuke, kruške, šljive…”
Mene su danas obje inspirirale da napravim crumble i pomiješam jabuke, kruške i šljive. Za hrskavi posip zaslužne su Bauckhof bezglutenske zobene pahuljice.
JABUKE-KRUŠKE-ŠLJIVE CRUMBLE
4 jabuke
3 kruške
10ak šljiva
cimet
100 g bezglutenskog brašna
60 g muscovardo šećera
120 g hladng maslaca narezanog na kockice
Jabuke i kruške ogulite, očistite i narežite na kockice. Šljivama odstranite koštice pa ih narežite na pola. Narezanom voću dodajte cimet i po potrebi šećer, pomiješajte i rasporedite u četvrtastu vatrostalnu posudi.
Utrljajte maslac u mješavinu brašna, šećera i zobenih pahuljica da dobijete strukturu grubih mrvica. Smjesu rasporedite po voću.
Pecite otprilike 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C dok površina ne dobije lijepu boju, a voće omekša.